(01-12-2017, 10:13 AM)ZbiKra napisał(a): 30 lat temu jako wprawkę odgrywałem m. in. linię basową we wspomnianym przez mnie wcześniej utworze Uriah Hepp - "Sympathy". Tam w obrębie jednego taktu mamy układ: ćwierćnuta - triola - ćwiercnuta - triola. Zagranie tego w tempie orygnialnym (ok. 140 BMP) to było - i dalej pewnie jest - spore wyzwanie dla basisty. Problemem jest nie tyle samo finger action co utrzymanie równego time przez cały utwór. Moje ówczesne ćwiczenia polegały na graniu na gitarze przez wzmacniacz równolegle do oryginału odtwarzanego z kasety na magnetofonie Kapral (ktoś pamięta ?). Rejestrowania swojego śladu nie miałem wtedy technicznych możliwości. Dzisiaj recording nie stanowiłby problemu, ale nie mam już tak silnej pasji do doskonalenia swoich umiejętności. Ale jednak z tym Sympathy się sprawdzę - ocenię swój progres/regres (raczej to drugie) na przestrzeni tych 30 lat.
Teraz zajmijmy się na początek sporostowaniami i eliminacją bzdur.
Jeśli już rozmawiamy o Symphaty, to Gary Thain którego twórczość obydwoje uwielbiamy nie żył już od dwóch lat jak nagrywany był ten utwór i na basie gra tutaj Trevor Bolder (doskonały basista swoją drogą).
Tam nie ma układu: "ćwierćnuta - triola - ćwiercnuta - triola"... choć ten układ właśnie przeszedł już do historii tego forum.
Przez ogromną częśc utworu masz podział: (aby było prościej analizować przyjmijmy, że utwór jest w metrum 12/8) ósemka, pauza ósemkowa, ósemka, trzy ósemki, ósemka, pauza ósemkowa, ósemka, trzy ósemki, i problem nie polega tam na utrzymaniu tempa tylko na finezyjnym prowadzeniu akcentów i dynamiki w obrębie jednego taktu jak i dłuższej frazy, tak aby owe trzy ósemki pod rząd grane w słabej części taktu doprowadzały nas do ósemka, pauza ósemkowa, ósemka w mocnej części. Dodatkowo basita często omija lub gra jako tzw deadnotes pierwszą z grupy trzech ósemek tzw. "doprowadzających", co nieco komplikuje ten podział i dodaje mu finezji.
Prawidłowa analiza i rozumienie tego co się gra, zwykle pomaga w realizowaniu swojej partii instrumentalnej.
1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor