01-18-2017, 06:51 PM
(01-18-2017, 04:43 PM)szymam napisał(a):(01-18-2017, 04:31 PM)Smultron napisał(a): "Zgodnie z art. 70 ust. 1 i 3 UKC zasadniczą podstawą wartości celnej towarów jest wartość transakcyjna, tj. cena faktycznie zapłacona lub należna za towary" - chyba nie będą tego sobie ot tak szacować.
No to zgodnie z tym, aby zapłacić mniejszy podatek, możemy zrobić transakcję na 1000zł za wszystkie basy i podać to do wiadomościCelnicy mają (lecz nie na wszystko)orientacyjne ceny, często niestety oderwane od rzeczywistości. Może być tak, że VATu w ogóle nie nadadzą. Kiedyś chcieli mi dowalić VAT na elektroniczne rzeczy(układy scalone) za kilka dolarów, bo według nich miały większą wartość. Olałem temat i zamówiłem jeszcze raz. Tym razem przeszło bez watu.
Myślę że nie ma co zakładać że celnicy są idiotami, jeśli damy absurdalnie niską cenę to mogliby sobie ją jednak oszacować.
Zresztą dokument z którego brana jest wartość transakcyjna też musi spełnić pewne kryteria, nie wiem jak to wygląda w praktyce, ale dla jej ustalenia wymagana jest faktura handlowa.
Tu lektura:
http://www.finanse.mf.gov.pl/clo/informa...osc-celna/