09-13-2019, 08:39 AM
(07-30-2019, 10:35 PM)bartek86xxx napisał(a): Testował ktoś?
Testuję tego większego.
Potrzebowałem kompresora na dwie (chyba) okoliczności:
- błyskawiczne "wyrównanie" głośności przy klangu na pasywnym jazzbasie względem palców - zadziałało,
- podbicie b.cichych dźwięków przed wejściem na microsynth ehx-a - to mi się nie udało, ale być może we wnętrzu microsyntha kryje się odpowiedź/rozwiązanie
Zalety:
- true bypass
- zasilanie standardowe 9V
- cztery gałki i działa
- ładny
Problemy, które napotkałem:
1. Nie opisane zakresy i wartości na poszczególnych gałkach: w starym syfrowym FX500B wiedziałem co ustawiam; tutaj musiałem się domyślać znaczenia gałek i zakresów. Czekam na info od p. Karola, który potwierdzi (lub skoryguje) zakresy podane w przykładowej aplikacji opublikowanej przez THAT dla 4301:
- Treshold od -42 dBu do +18 dBu // -12 dBu "na godzinie 12-tej"
- Compression ratio od 1:1 do 00:1 // 4:1 "na godzinie 12-tej"
- Gain od -20 dB do +20 dB // 0 "na godzinie 12-tej"
- Responce ???
2a. Głośny trzask w głośnikach przy przełączaniu charakterystyki soft / hard kneflem po lewej stronie. Akustycy tego nie lubią, a mi zdarza się zahaczyć ten przełącznik butem podczas włączania kompresora.
2b. Czekam na info jak w/w knefel wpływa na charakterystykę, bo - na moim ustawieniu [C - "10:00", T: - "13:00" G: - "11:00" R: - "12:00"] nie słyszę różnicy (poza opisanym wyżej "strzałem" na głośniki).
2c. Chciałem, żeby przełączniki były na boku, na górze, albo między potencjometrami, ale w standardzie "się nie da", trzeba zamawiać kustom-bez opcji zwrotu jak nie podejdzie. Tak samo włącznik, który bardziej pasowałby mi na środku lub po prawej, i diody, które byłyby dla mnie widoczne z lewej strony. Aha - dioda COMP jest u mnie czerwona, a nie żółta jak na foto.
Wykonanie, czas i kontakt z producentem - wzorowy. Wad nie stwierdziłem (patrz: PS2), bo po prostu zwróciłbym kostkę w określonym terminie.
PS1. Próbowałem ukręcić co potrzebowałem czarnym demeterem, ale nie udało się. Jak wpadnie mi w ręce ten żółty, większy, to napiszę.
PS2. Generalnie kompresora NIE POLECAM: boli mnie w środku jak słyszę różnicę między brzmieniem basu wpiętego bezpośrednio we wzmacniacz a przepuszczonym przez cokolwiek (oprócz przewodu) po drodze - nawet, jeśli to coś ma TB i jest wyłączone. Może nie tyle brzmienie, bo przy dobrych gratach "bas jest" - ale o pewnych niuansach artykulacyjnych można zapomnieć. Niemniej, nie z takimi problemami basiści żyją ....
PS3. W necie znalazłem kompletny kit do złożenia tego kompresora, ale - tutaj szacun i
dla p. Karola - za różnicę między kitem a produktem finalnym z logo MAYA Chaos nie podjąłbym się składania.
@

![[Obrazek: Maya-Comp.jpg]](https://i.ibb.co/Sxp27Gf/Maya-Comp.jpg)
![[Obrazek: Dyna-Comp1.jpg]](https://i.ibb.co/LJwHG6J/Dyna-Comp1.jpg)