Pro Tools 9 nie tylko na hardware Avida!
(12-13-2010, 08:41 PM)Alfik napisał(a): tak na szybko - rezultaty w sumowaniu się niestety nie znoszą... chyba, że zrobisz idiotyczny test typu kilka plików 16 bit 44100 i wyłączone wszelkie algorytmy ditheringu... jaki pokutuje w necie... podczas gdy w rzeczywistym miksie miksujesz 100 i więcej śladów o wysokim RMS nagranych w rozdzielczości 24/96 wspomagając się ditheringiem. Porównaj sobie w pro tools dwa algorytmy mixera - jeden ditherowany drugi nie - różnice w miksach słyszy moja babcia... naprawdę. Miksowanie to nie dodawanie dwa + dwa, które niezależnie od kalkulatora da ten sam wynik. To dzielenia, zaokrąglenia i generalnie rzecz biorąc dość skomplikowana matematyka. Podczas miksowania w domenie cyfrowej powstają błędy zaokrągleń objawiające między innymi nieprzyjemnym brzmieniem wysokim środku i górze pasma zanikiem przestrzenności itd. skonstruowanie dobrego algorytmu miksowania nie jest proste. Polecam lekture Mastering Audio Boba Katza.

Robiłem kiedyś porównanie jeden do jeden miksu z pro tools z miksem na cyfrowym SSL-u w radiu gdańsk - nie dał bym za ten stół nawet złotówki bo miksy, rzeczywiście sumowały się do zera... czy z Pro Tools czy z SSla brzmiało identycznie. Natomiast porównanie miksu z Neve stojącego na WFD (praktycznie najlepszy cyfrowy stół produkowany na świecie) do takiego samego co do 0.01 dB zrobionego na Pro Tools nie sumowało się matematycznie do zera i słychać było różnicę na korzyść neve. Dźwięk był przestrzenniejszy i cieplejszy. Tak się akurat składa, że z racji pracy i pisania artykułów do EIS dostaje do testów od dystrybutorów praktycznie wszystkie produkowane obecnie mikrofony z najwyższej półki. Będę bronić TLM 103... Przy pomocy dobrego korektora analogowego można ukręcić z niego brzmienie bardzo zbliżone do U87 czasem wręcz atrakcyjniejsze. Jeśli będziesz próbował zrobić to z tanimi chińczykami to jakakolwiek próba ingerencji w górne pasmo spowoduje wyciągnięcie zeń farfocli brzmieniowych i "ostro szpiczastego" brzmienia charakterystycznego dla tanich podzespołów.
ELAM 251 też ma potwornie podbitą górkę - i co - wszyscy go kochają....
Nie twierdzę, Ze TLM 103 jest najlepszy na świecie... ale wart jest swojej ceny i ze względu na plastyczność brzmienia wolał bym go kupić niż tanią chińszczyzne. Z tymi tanimi mikrofonami jest tak, że można mieć szczęście i trafić na świetny, ale, częściej ma się pecha...

Spróbuj np TLM 103 z preampem focusrite z serii Red - miło się zaskoczysz.

pozdro!!!

Chylę czoło przed fachowcem Smile

Ale nadal twierdzę, że TLM103 jak na swoje brzmienie jest po prostu za drogi. Daleko lepszy stosunek jakości do ceny ma wg. mnie TLM102 - testowałem obydwa. A jeszcze lepszy - mój TLM193, jak się go trafi używanego w świetnym stanie, jak mi się to udało Big Grin

TLM193 jako jedyny "budżetowy" Neumann przypomina mi brzmieniowo te stare, bardzo drogie Neumanny, których używano w profesjonalnym studio, gdzie kiedyś pracowałem.

Z focusrite red słuchałem próbek nagranych SM57 i też brzmiały świetnie. Najczystszy preamp to chyba nie jest, ale dodaje COŚ i to coś działa nawet z niedrogimi mikrofonami. Niestety, nie mój budżet... Mam tylko dwa przyzwoite preampy: UA LA-610 i Great River ME-1NV i niestety to musi mi wystarczyć.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Pro Tools 9 nie tylko na hardware Avida! - przez Burning - 11-08-2010, 02:35 PM
RE: Pro Tools 9 nie tylko na hardware Avida! - przez paka - 11-08-2010, 02:50 PM
RE: Pro Tools 9 nie tylko na hardware Avida! - przez paka - 11-09-2010, 10:54 PM
RE: Pro Tools 9 nie tylko na hardware Avida! - przez Gajdzin - 12-13-2010, 10:29 PM
RE: Pro Tools 9 nie tylko na hardware Avida! - przez Hubert - 11-12-2010, 11:09 PM
RE: Pro Tools 9 nie tylko na hardware Avida! - przez raw - 12-12-2010, 12:29 PM
RE: Pro Tools 9 nie tylko na hardware Avida! - przez Hubert - 12-15-2010, 12:53 PM
RE: Pro Tools 9 nie tylko na hardware Avida! - przez Hubert - 12-24-2010, 08:33 PM
RE: Pro Tools 9 nie tylko na hardware Avida! - przez Domo - 05-22-2011, 02:41 PM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości