02-07-2011, 11:58 AM
(02-07-2011, 09:17 AM)SeBas napisał(a): Pytanko: Paczka moja ma 8ohm, SVT2PRO nie pracuje pod 8ohm'ami.Mógłbyś chociaż napisać konkretnie: Instrukcja mówi o 2 i 4 Ohmach (jest przełącznik). Instrukcja nic nie mówi o kolumnie 8 Ohmów.
Była co prawda taka dyskusja: http://www.talkbass.com/forum/showthread.php?t=706513 ale moim zdanie ci ludzie nie wiedzą o czym piszą. Według mnie to kompletne bzdury.
Myślę, że przy kolumnie 8 Ohm (i wzmacniaczu ustawionym na 4 Ohmy) będzie o połowę mniejsza moc. Dołożenie "dummy load" nie ma zbyt wiele sensu, bo będziesz tylko tracił moc na ciepło. Mógłbyś wyjąć dwie lampy ale to będzie oznaczać, że te we wzmacniaczu będą się szybciej zużywać (w odróżnieniu od tych wyjętych, które nie będą się zużywać

Masz jeszcze jedną opcję; jeśli masz kolumnę 8 Ohmów ale na dwóch głośnikach, to możesz ją przepiąć na 2 Ohmy i cieszyć się pełną mocą bez żadnych kombinacji.
Jeśli masz tylko jeden głośnik, to propozycja Burninga aby dokupić drugą małą kolumnę jest najlepsza.
No chyba, że masz za dużo kasy ale wtedy mógłbyś sobie kupić inny wzmacniacz (albo drugą dużą kolumnę).
Marek