03-18-2011, 12:58 PM
(03-18-2011, 09:14 AM)gsb napisał(a): W moim Fenderze kolor blonde 77 jest jak mowilem (wlasnie sprawdzilem), 3 warstwy- pierwsza bialokremowa, potem przezroczysta (fullerplast? nie na lakier?) trzecia, lakier blonde. TO SAMO jest w w Telecaster bassie '72. I to samo w basach ktore mialem w rece (jazz 73 sunburst, jazz 69 sunburst). Lakiery z lat 70-tych ne odpryskują tylko pękają i bardzo trudno sie wycierają. Mozliwe, ze pod czarny kolor nie kładli podkładów i stąd tak dziwnie odpryskuje, chociaz i tak stawiam na refin tutaj. Fullerplast w latach 60-tych byl przezorczysty, masz racje, ale nie wiem jak po 69 roku - nigdzie ne moge znalezc takiej informacji. Natomiast co do lakieru nitro na wierzchu informacje w necie sa sprzeczne 50/50. Niektorzy twierdza ze bylo to nitro topcoat, niektorzy ze polyester (w latach 80-tych - poliuretan). Ja sklaniam sie do tego, ze nie ma na tych basach nic z nitro oprocz glowki. Przeciez w kalifornii zakazano uzywania nitro na taką skalę, stad tez kolejny powod na przejscie w inna technlogie (oprocz cięcia kasy oczywiściei markowania slabego drewna)
Biały jazz bass 72 Marcina Pospieszalskiego jest lakierowany na wierzch nitro. Wszystkie strata z tamtego okresu jakie widziałem też. Fullerplast jest przezroczysty - i zawsze był wiem bo kupiłem parę galonów. Fullerplast potrafi pękać, ale zwykle jest tak, że wierzchnia warstwa nitro się ciągnie i matowi a pod spodem fullerplast ewentualnie druga warstwa pouliretanu pęka. Stosowali też biały podkład pod niektóre kolory. Lakier poliestrowy nie schodzi po kontakcie z rozpuszczalnikiem nitro po minucie z korpusu

1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor
![[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]](http://i338.photobucket.com/albums/n414/bassalf/1218859243852_f.jpg)