Wzmacniacz lampowy - dorobienie potencjometru master volume
Mam na oku pewien wzmacniacz lampowy za fajne pieniądze - wszystko gra sprawny, ładnie wygląda, tylko jest jeden problem (jak dla mnie spory) Wzmacniacz nie posiada regulacji "master gain".Posiada tylko "gain" w sekcji preampu. Troche mnie przeraża granie prób na takim potworze (100w) bez możliwośći regulacji mocy na wyjściu (a chciałbym go przesterować). Niestety nie dysponuje schematem. Da się w ogóle w jakiś sposób zmodyfikować wzmacniacz i zainstalować ten potencjometr na wyjściu?
Odpowiedz
(01-25-2011, 12:12 PM)Mateusz napisał(a): Mam na oku pewien wzmacniacz lampowy za fajne pieniądze - wszystko gra sprawny, ładnie wygląda, tylko jest jeden problem (jak dla mnie spory) Wzmacniacz nie posiada regulacji "master gain".Posiada tylko "gain" w sekcji preampu. Troche mnie przeraża granie prób na takim potworze (100w) bez możliwośći regulacji mocy na wyjściu (a chciałbym go przesterować). Niestety nie dysponuje schematem. Da się w ogóle w jakiś sposób zmodyfikować wzmacniacz i zainstalować ten potencjometr na wyjściu?

Wszystko się da zrobić - pytanie czy Ty dasz radę i do tego przeżyjesz Wink Z lampiakami nie ma zabawy.... Jeśli ktoś nie ma sporego doświadczenia od grzebania w takich konstrukcjach niech trzyma się z daleka.
Odpowiedz
sam tego robić nie bede, pytanie czy bez schematu sie daSmile
Odpowiedz
(01-30-2011, 08:32 PM)Mateusz napisał(a): sam tego robić nie bede, pytanie czy bez schematu sie daSmile

Kumaty elektronik rozrysuje na szybko co trzeba i zrobi swoje Wink
Odpowiedz
hej, udało mi się zamontować taki potencjometr i mam kolejne pytanie. Preamp przesterowuje się dopiero przy gainie na 3/4. Da się jakoś zmienić czułość wejścia, żeby przesterowało się szybciej?
Odpowiedz
preamp 2x ecc 81 i ecc83 a na wyjsciu 4x el34
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości