Liczba postów: 125
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
04-10-2015, 02:19 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-11-2015, 10:20 AM przez beatdeath.)
Cześć.
Zakupiłem Squiera Deluxe Jazz Bassa Active 5 z którego ktoś wyciągnął preamp - squier taki jak na obrazku:
jako, że mam preamp z Music Mana to pomyślałem, że mogę go tam wsadzić.
Teraz potrzebuję pomocy.
Aktualnie mam preamp z Music Mana przed sobą złożony na raka (czyli sama przystawka i bebechy leżą podłączone tak jakby były w gitarze)
Wygląda to tak jak na schemacie:
Squier jest obecnie podłączony tak aby grał jako pasyw. Znalazłem schemat jak wygląda to w oryginale:
http://support.fender.com/service_diagra...V_SISD.pdf
Potrzebuje pomocy aby ktoś mi jak krowie na rowie powiedział jak mam przystawki z jazz bassa połączyć z tym preampem.
Myślę, że jest potrzebny tylko schemat preampu z Olpa i informacja jakie kabelki idą z pickupów jazzowych (mostkowy zielony i szyjkowy czerwony) i gdzie mam to przylutować.
Jakby mi to ktoś narysował w paincie na przykładzie tego preampu to go wielbie.
Liczba postów: 1254
04-10-2015, 02:26 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-10-2015, 02:28 PM przez Zenek Spawacz.)
Wyglada na to , ze preamp obsluguje jedno wejscie picka a nie dwa jak to jest w Jazzie... Mozesz dolozyc switcha trojpozycyjnego wybierajacego ustawienie pickow i podlaczyc wyjscie tak jak na schemacie.
Reputacja:
0
I nijak tego nie połącze? Jakby to było istotne, to potencjonometr volume i balance mam z oryginału w tym Jazzie
No wlasnie napisalem , ze selekcje pickow musisz zrobic przed wejsciem w preampa.
Reputacja:
0
04-10-2015, 04:36 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-10-2015, 04:38 PM przez beatdeath.)
Właśnie widzę, że na tym schemacie co wstawiłem nie ma switcha, ja przy tym preampie mam switch, ale dwu pozycyjny, nie wiem za co odpowiadał w oryginale, może ktoś podpowie.
Wrzucam zdjęcia preampu.
Mogę to przerobić na switch 3 pozycyjny jeżeli trzeba, ale nie sądzę, że takie połączenie jak teraz przy 2 pozycyjnym sprawdzi się z 3 pozycyjnym.
Dlatego potrzebuje kogoś kto mi wytłumaczy dalej łopatologicznie, bo przełącznik 3 pozycje mogę mieć w każdej chwili teraz jak go zmontować z przystawkami jazz względem tego co jest obecnie.
1
2
3
4
edit: na tym forum nie działa wstawianie zdjęć..
04-10-2015, 04:54 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-10-2015, 04:55 PM przez Zenek Spawacz.)
Switch trojpozycyjny daje ci nastepujace opcje:
1- picek neck
2-oba picki
3-picek mostkowy
Potek volume ze starego polaczenia nie bedzie ci potrzebny...
Nie jestem pewien czy temat kwalifikuje sie do Cafe Meritorica.Tutaj poruszamy raczej powazne tematy a ten jest proba rozwiazania prostego polaczenia kabelkow. Z tym , ze trudno tlumaczyc wszystko od poczatku , tzn pojecia takie jak masa , hot , funkcje i roznice dwu i trzypozycyjnych przelacznikow itd powinny byc jasne ...
Reputacja:
0
A to wybaczcie. Chłopaki przeniosą temat gdzie trzeba, dobrych adminów mamy.
No w porządku, wiem jakie opcje mi da trójpozycyjny switch, pojęcia, które wymieniłeś znam.
Teraz załóżmy, że już zmieniłem switch na trójpozycyjny, 6 pinowy jak ten ze zdjęcia, teraz jak to połączyć żeby w to wkomponować dwa jazzowe picki i żeby ten trójpozycyjny switch odpowiadał za jego nowe funkcje
Liczba postów: 747
Liczba wątków: 3
Reputacja:
28
Sensownym rozwiązaniem byłoby użycie jednej z dziur na potencjometry dla potencjometru balans (dodatkowy) a zamiast oddzielnych potencjometrów bass i treble użycie podwójnego potencjometru. Zdaje się w Fenderach taki był używany.
Marek
Liczba postów: 451
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
wywal to w śmietnik, daj pasyw zwykły i po sprawie, 3 zwykłe potki w układzie jazz, a czwartą dziurę zaślep śrubą, a na nią załóż ładne pokrętło i będzie fajna atrapa, a lepszy dobry pasyw niż gówniany aktyw IMO
Reputacja:
0
Dobra Panowie, pomyślcie, że to pickup z Music Mana, a ja muszę to tam wmontować.
odlutowałem pickup MM,
pogrupowałem kabelki tak żeby było w miare czytelnie
dodałem pickupy jazz do zdjęcia
czy jest ktoś wstanie wspierając się schematami i załączonym zdjęciem zobrazować mi jak mam polutować żeby hulało?
zdjęcie
Reputacja:
0
musiał byś mieć jeszcze jeden potencjometr (balans) lub przełącznik, co by dało się wybierać który pickup ma grac, ewentualnie połącz oba pickupy równolegle i będą zawsze grały razem, imo w tym układzie inaczej się nie da, a najlepiej preamp sprzedaj i zrób pasyw, tak będzie najlepiej
Reputacja:
0
04-13-2015, 09:11 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-13-2015, 10:13 PM przez beatdeath.)
ten niebieski kwadracik to 3 pozycyjny switch, który ma za to odpowiadać
(04-13-2015, 08:00 PM)Drobny napisał(a): musiał byś mieć jeszcze jeden potencjometr (balans) lub przełącznik, co by dało się wybierać który pickup ma grac, ewentualnie połącz oba pickupy równolegle i będą zawsze grały razem, imo w tym układzie inaczej się nie da, a najlepiej preamp sprzedaj i zrób pasyw, tak będzie najlepiej
ten niebieski kwadracik to 3 pozycyjny switch, który ma za to odpowiadać
potrzebuje tylko kogoś mądrego co mi pokaże co do czego mam przylutować żeby trybiło
Reputacja:
0
no tak jest switch
trzeba by zmierzyć które nogi w switchu puszczają sygnał na wyjście, nie wiem czy raczej nie powinien mieć 9 styków, ale wydaje mi się że sygnały z picków trzeba podłączyć do dwóch lewych skrajnych nóżek, a masy razem i do wspólnej masy, tylko najpierw zmierz multimetrem ustawionym w pozycje jak do badania diod czy przy przełączaniu sygnał z tych nóżek wędruje na wyjście, musi iść najpierw z jednej potem z obu a potem z drugiej, tylko pytanie czy switch ma 3 pozycje, bo wydaje mi się że on tam jest do czegoś innego....
Reputacja:
0
Tak ten z tego preampu na zdjęciu chyba jest do niczego i ma dwie pozycje. Ale zakupię 3 pozycje on-on-on z trzema pinami i według tego schematu jak już mi ktoś napisał http://photos05.redcart.pl/templates/ima...2d67d6.jpg
"zamiast do potencjometru przylutować czerwony kabelek do nóżki nr 3, zielony do nr 4, a 2 i 5 zmostkowac i połączyć z potencjometrem w miejscu żółtego kabla"
a dalej co? 
chyba najpierw kupie tego switcha, zrobie do tego momentu co wiem i dalej będę pytać dopiero
Reputacja:
0
No i jestem znowu z tym problemem, przyszedłem zgarnąć baty. Zakupiłem switcha on-on-on jak kolega morphin88 zasugerował, polutowałem też jak mówił, przynajmniej tak mi się wydaje.
Z jednej przystawki jazz jest kabel zielony z drugiej czerwony, z nich wychodzą biały, szary i czerwony. Zrozumiałem, że szary i czerwony mają być razem z tego schematu: http://support.fender.com/service_diagra...V_SISD.pdf
więc sparowałem czerwony i szary od czerwonego kabla i przylutowałem do 3 nóżki oraz sparowałem czerwony i szary z zielonego kabla i przylutowałem do 4 nózki, a 2 i 5 zmostkowałem i połączyłem do potencjonometra gdzie na schemacie preampu jest żółty kabel
zostały mi białe kabelki...
GRAFICZNIE TO CO ZROBIŁEM I JAK TO WYGLĄDA OBECNIE:
http://zapodaj.net/2decb498a9cbf.jpg.html
Czy dobrze? I co z tymi białymi kabelkami?
Tak to wygląda na żywo:
http://zapodaj.net/ada0490c28253.jpg.html
http://zapodaj.net/7d68946b03661.jpg.html
http://zapodaj.net/1ac32a56ea03e.jpg.html
http://zapodaj.net/df31d8995e9b9.jpg.html
Teraz pytanie co dalej i czy do tej pory zrobiłem dobrze?
(pewnie połączyłem hot z masą... - można mnie zjebać do woli)
|