Sekcja Rytmiczna - nierozłączki?
Joł,

Generalnie wczoraj rozmawiałem sobie z Kubą Fiszerem (drums, Big Fat Mama, Free Blues Band) i doszliśmy do ciekawego wniosku - że bębniarz i basista powinni być jak jeden organizm, w tym sensie, że gdy wymieniać kogoś w składzie - to nie wymieniać osobno basisty i perkusisty a wymieniać ich razem. Pałker z basmenem powinni się nauczyć grać razem i być jak maszyna, byc wymiennym elementem. Mało w Polsce jest takich 'sekcji'. Jedyne jakie mi przychodzą do głowy to Robert Luty - Piotr Żaczek. Znacie jakieś inne?

Na zachodzie sprawa ma się - tak mi się wydaje - trochę inaczej, mamy Nathana Easta, który prawie zawsze gra ze Stevem Gadd'em, Tony Thompson z Bernard Edwardsem (Chic i wszystkie poboczne projekty), James Jamerson (bass), Benny Benjamin, Uriel Jones, i Richard "Pistol" Allen (drums) - Motown.

Co myślicie na ten temat? Czy cała sekcja powinna być Waszym zdaniem 'wymiennym' elementem?
Odpowiedz
Mi się wydaje, że perkusista powinien umieć zagrać z każdym basistą i na odwrót. Wiadomo, że każdy myśli/czuje/gra inaczej, tyle że w momencie gdy się dochodzi do składu to trzeba się dostosować.
Odpowiedz
racja, urlicha powinno się zakopać razem z burtonem

za dużo wypiliście wczoraj
Zapnij pasy, do całkowitej negacji istnienia pozostały 4 posty.

http://majorkong.bandcamp.com/
Odpowiedz
Nathan East z Gadd'em? A np. cała działalność w ramach Fourplay z Hervay Mason'em? I ta niezliczona ilość nagrań studyjnych z wieloma muzykami, koncerty również z wieloma artystami... nie wiem czy bym go uwiązywał z jakimś bębniarzem Big Grin

Fajnie grającą od dawna ze sobą sekcje mają "Bracia". Czyli Tomasz gołąb i Krzysztof Patocki.
Zapraszam na stronę mojego bandu Omni mOdO- http://www.facebook.com/OmnimOdO
Odpowiedz
(04-03-2011, 02:13 PM)herp napisał(a): Co myślicie na ten temat? Czy cała sekcja powinna być Waszym zdaniem 'wymiennym' elementem?

Grać trzeba we dwóch i każda sekcja w dobrym zespole będzie zgrana - to jest oczywiste. A co do wymian... ja z Kubą grałem o ile pamiętam z 1,5 roku, słyszałem go z wieloma różnymi basistami - od wszystkich jego zespołów (pominąłeś Chango i Chorych na Odrę) po jakieś jamy. Poza jednym gościem nie pamiętam by się kiedyś coś u niego nie zgadzało w sekcjiSmile

Fakt faktem, że czasami się ludzie lepiej dogadują, czasami mniej - no ale bez popadania w skrajności.
Odpowiedz
pierdolenie, ale odpowiadając na pytanie to chyba dobrą sekcją jest Patocki i Gołąb.
Odpowiedz
Nagrali razem szkółkę na sekcję rytmiczną^^wg mnie bardzo zgrana sekcja,na yt są jakies wideo z warsztatów itp.,Żaczek + Luty proszę nie zapominaćWink

PS.u p.Gołębia mam zaszczyt pobierać lekcjeBig Grin
Odpowiedz
basista jeszcze powinien z gitarą się zgrywać jak coś Wink
nie no dziwny temat, jak coś pasuje to zostawić a jak np. wokalistka fałszuje - wymienić
Odpowiedz
nie! to gitarzysta powinien zgrywac sie z sekcja Big Grin
sekcja rytmiczna to jest zepol napedowy kapeli -
cos jak silnik i skrzynia biegow.
Nie wydaje mi sie aby sensownym bylo wymienianie calej sekcji rytmicznej.
Zeby sekcja fajnie szla trzeba po prostu sluchac i reagowac
na biezaco. Gralem juz z paroma perkusistami, lepszymi,
gorszymi, krocej badz dluzej, wiekszych problemow nie zanotowalem.
Zdziwilo mie raz tylko, jak chwile pojamowalem z nauczycielem mojego
perkusisty, gralem z gosciem pierwszy raz, ba, pierwszy raz widzialem na oczy Big Grin
Miazga Big Grin W pewnym momencie zrobilismy taka serie numerow, ze gdyby nie bas
na ramieniu i syf na podlodze to bym usiadl z wrazenia. Oczywiscie udawalem,
ze dla mnie to norma i nie ma w tym nic dziwnego mrgreen
Siły przyrody w służbie człowieka
rower ! suko  ! !
http://www.facebook.com/illharmonix
https://www.facebook.com/yourgrooveservice/
lubie grac zle
Odpowiedz
Koledzy i koleżanki Wink - ja wiem, że zadaję głupie pytanie - ale gdzie jest napisane, że sekcja rytmiczna to basista i perkusista? W sumie człowiek uczy się przez całe życie, więc chyba jeszcze czegoś nie wiem, więc może zdefiniujmy co to ta sekcja, bo mnie uczyli inaczej ...
Odpowiedz
Bez sekcji rytmicznej show biznes rozpadłby sięWink
Odpowiedz
(04-03-2011, 02:13 PM)herp napisał(a): Co myślicie na ten temat? Czy cała sekcja powinna być Waszym zdaniem 'wymiennym' elementem?

Moim zdaniem, muzycy dzielą się na tych z pasją/wyobraźnią/z dystansem i na gwiazdorów/bez pokory... Jak się trafi typ nr 2 (bez względu w jakiej obsadzie) zaczyna się mówić o braku zgrania... To się tyczy tak sekcji rytmicznej jak i reszty.
Odpowiedz
(04-03-2011, 05:01 PM)Emte19 napisał(a): Bez sekcji rytmicznej show biznes rozpadłby sięWink

© Pilichowski Wink
Odpowiedz
(04-03-2011, 04:43 PM)solartron napisał(a): Koledzy i koleżanki Wink...
marudzisz stary dziadu Big Grin
wyjszlo od basu i bebna, ale
nie muszisz zaraz wytykac, ze
fortepian, smyki, deciaki, synthy
i kurdaa bitmaszyny Big Grin
skupmy sie na ogarnieciu tego
basem i zywa perkusja Big Grin
Siły przyrody w służbie człowieka
rower ! suko  ! !
http://www.facebook.com/illharmonix
https://www.facebook.com/yourgrooveservice/
lubie grac zle
Odpowiedz
(04-03-2011, 04:23 PM)Drewniak napisał(a): Zdziwilo mie raz tylko, jak chwile pojamowalem z nauczycielem mojego
perkusisty, gralem z gosciem pierwszy raz, ba, pierwszy raz widzialem na oczy Big Grin
Miazga Big Grin W pewnym momencie zrobilismy taka serie numerow, ze gdyby nie bas
na ramieniu i syf na podlodze to bym usiadl z wrazenia. Oczywiscie udawalem,
ze dla mnie to norma i nie ma w tym nic dziwnego mrgreen

Miałem identyczną sytuację na jamie z Kubajkiem - perkusistą Róż Europy bodaj. Pierwszy raz gościa widziałem na oczy, pierwszy raz z nim zagrałem, sadziliśmy przejścia triolami razem w tych samych momentach - zrozumienie pełne, chemia przewyższająca pojmowanie Kiriskłodowskiej. Ale miałem tak kilkukrotnie (w mniejszym stopniu co prawda, ale zawsze) z pałkerami, którzy lepiej (lub dużo lepiej) grali na perkusji niż ja na basie.*
Wysnuwam stąd teorię, że łatwiej zagrać w duecie z lepszym perkusistą (który jest niejako bardziej fundamentem w sekcji, a basista to już wylewka) Wink niż na odwrót.
W tej chwili gram z perkusistą, z którym razem uczyliśmy się grać na instrumentach zakładając swój pierwszy zespół i możemy się nie słyszeć, a robić to samo. Jednak nie wynika to z tego, że należy grać razem od urodzenia żeby się rozumieć w sekcji, a raczej mieć podobne inspiracje i postrzeganie muzyki. Ogranie nie przeszkadza, ale nie jest moim zdaniem konieczne przy zawodnikach potrafiących trzymać instrumenty/pałki w dłoniach. Wink

*Ciekawe jak im się ze mną grało... (:
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości