Posiadacze Rickow, pytanie do Was
Z racji tego, ze juz swoj sound mam - wizje na sound odnalazlem i jest fajnie, to szukam rzeczy pokrewnych, ktore... beda podobne ale inne, a tak, dla zabawy ;-)
Sam temat troche chaotyczny.

Mialem przyjemnosc na Ricku grac chwile.

Niska akcja, odpowiedni atak kostka i mamy to?
Ten twardy, wysoko srodkowy sound? Czy to realizacja?
Jak pickupy, dwa? czy bardziej neckowo?

To jest pytanie. Nie mialem mozliwosci ustawic Ricka jak lubie, mialem jakies 2-3 minuty. A gosc mial akcje kurewsko wysoka.

Oczywiscie znam Yes, Chrisa Squiera (mistrz, RIP) i plyty Yes. Wiem jak brzmi Rick z nagran, roznych, brzmi jasno, jak sie chce oczywiscie - ale czy tak?

Posiadacze Rickow, mowic jak to jest. Dzika bestia to jest z takim charakterem jak sie chce?
Odpowiedz
Świeże struny i lampiacz. Smile
Rickenbacker 4003 | Rickenbacker 360 | Wal Mk I copy | Hofner 500/1 | Bass VI | Epiphone EB0

Hammond L100 | Leslie 760

'69 Fender Bassman 50 | '69 Zelmer 100 | '67 Sunn Sonic

'73 Fender Bassman Ten | 70s Fender Twin Reverb | Vox AC30
Odpowiedz
Twardy tranzystor tez sie nada. Fanem lamp nie jestem - chyba, ze to Mesa, a tam chyba nawet Mesa gra.
...raz gralem na stacku Mesy, full lampa i 810. Jakie to zimne, twarde kurestwo, mniam.
Odpowiedz
Powiem Ci szczerze, że akcja nie jest jakaś ekstremalne niska, struny staram się trzymać w miarę świeże, a jeśli przez jakiś czas nie jest potrzebna na poważniejsze granie, to zdarza się też nieco zakatować struny. Big Grin Mimo to, dobrze zaatakowany z kostki cały czas ładnie warknie. Wink
Co do pickupów, to nawet ze świeżymi żyleta strunami, na obu na raz oszczędnie dawkuję dół w piecu, żeby się nie chamsko nie zatkał - wtedy jest fajny, pełny, wyraźny. Sam bridge bardzo ostry, dla niego samego podbijam w piecu ciut bas żeby nie było za sucho. Na zdechłych strunach też umie warczeć Wink
Rickenbacker 4003 | Rickenbacker 360 | Wal Mk I copy | Hofner 500/1 | Bass VI | Epiphone EB0

Odpowiedz
Dzieki za odpowiedz. Generalnie chodzi mi o taki rodzaj warkniecia jak na plycie Opiate, Toola. Mozliwe, ze uzywal tam tez bas Ovation Magnum - a ten bas ma dosc malo spotykany rozstaw pickupow.
...ale wydaje mi sie, ze to Rick.
Odpowiedz
A wiadomo - im niżej będziesz miał struny, tym będzie więcej ich klekotu o progi przy mocnym ataku, co jest raczej dość pożądane i w Rysiu fajne. Wink Z drugiej strony osobiście też nie lubię kiedy są zbyt nisko, wolę kiedy przy mocnym ataku mają chociaż odrobinę przestrzeni

Odpowiedz
Ja tez musze miec przestrzen - wiadomo, struny dlawic sie nie moga. Dzwiek musi sie wydobyc. Masz Ricka, czy 'japonskiego Ricka'?
Odpowiedz
Japoniec, niebawem jednak amerykaniec mrgreen

Odpowiedz
Fabian przyjedź do Torunia, bedziemy mieć akurat pare rickow i pare lamp też jest. niestety do ryśka raczej lampa niezbedna, niekoniecznie mesa hehe.
Odpowiedz
No, z tego co pamiętam z bassturbacji to Mesa to raczej nie jest temat do ricka. mrgreen
Odpowiedz
Rick na tranzystorze brzmi po prostu nudno.

Husky ma ricka nieco do innych zadań z tego co pamiętam.

Japońce dają radę bez problemu tylko muszą być w dobrym stanie, a z mojego doświadczenia to typ gitar w których najwięcej trzeba poprawiaćBig Grin

Zrobienie ricka zajmuje nam 2x tyle co jazza.
Odpowiedz
Chwilowo jest do tych "normalnych zadań", nie na flatach. Smile

Odpowiedz
Mateusz, jak tylko bede mial okazje to dzwonie do Ciebie i sie zgadamy. Jakos nie bylo okazji, mimo koncertow w Toruniu - zawsze czasu brakowalo.
Sprawa wyglada tak, ze nie chce lampy, moze kiedys jak ktos bedzie mi to nosil. Czym sie kierowac, zeby Rick byl 'najjasniejszy' i 'najtwardszy'? zeby mial najblizszej do charakteru z tego nagrania?

Blisko, ale brzmi jak na starych strunach troche,
https://www.youtube.com/watch?v=1yNEs2XiYVE

Moze dlatego, ze cisnie tylko na bridge?
Odpowiedz
Dla mnie to brzmi "Tak se". Kumam mniej więcej co chcesz, ale można to zrobić dużo lepiej niż to nagranie na YT;d. Dużo robi też nieco niższe strojenie.

Gość wg mnie wcale nie ma jakiejś niskiej akcji - nic mu nie brzęczy tylko brzydki klekot zgranych strun.

Na ricku ogolnie gra się głównie na mostkowym pikapie albo na obu - sam gryfowy nadaje się jedynie do oldskulowego zamulania.
Odpowiedz
Czaje. Tak se brzmi dla Ciebie to z Toola, czy tego goscia? Ten gosciu z YT tam brzmi 'tak se' wedlug mnie tez.
Strojony maksymalnie bedzie o ton w dol.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości