[split] fuzzy i nie tylko - by Pinio
gust jak dupa. mi sie podobaja roznokolorowe gałki mrhomo
Tommi napisał(a): Melanż, laski, kąpiel w kasie
to nie dla mnie, gram na basie
Brylant napisał(a): Jak człowiek dojrzeje, to wie ze poza vol mu nic więcej nie potrzeba Tongue
aktualnie: https://moontoy.bandcamp.com
dawniej: http://muhuisland.bandcamp.com
Odpowiedz
Noo, już się balem, że napiszesz coś pochwalnego i powiedzą, że mamy jakiś układ ;P

Gałki. Jak pisałem, jak kto lubi. Odbiorca nie ma nic przeciwko Wink Różnokolorowość może też być zaletą. Masz kilka kostek, wszystkie mają podobne gałki, jest półmrok i na szybko coś chcesz skorygować. Nie trzeba się zastanawiać które pokrętło, kojarzysz, że czerwone to np. tone, a niebieska drive Wink

Czcionka, fakt nie wyszła najczytelniej. Choć stojąc nie trzeba wytężać wzroku żeby dojrzeć napis.

Ta grafika jest celowo podcięta, nie chciałem żeby zachodziła w pole gałek i robiła zamieszanie. Jest takim małym ozdobnikiem, ale nie ona stanowi o atrakcyjności efektu, a dźwięk jaki produkuje. Można też było z niej zrezygnować. Na dole nie dawałem, w kontakcie z butem i piaskiem szybko wyszłaby czarna plama.

Jak widać projekt nieco odbiega od finalnego wykonania. Jest jeden powód. Trzeba zamieniać grafikę rastrową (jak się nie mylę, korzystam z Gimpa) na wektorową (grawernia ma bodaj Corela). Na pewno nie będę piracił, nie używam też windowsa, wolę wolne oprogramowanie.

Nie tłumaczę się ani nie przekonuję nikogo do "swoich racji". Tak to po prostu widzę. Jak wiecie jestem elastyczny i staram się spełniać Wasze oczekiwania, wszystkim na raz nie dogodzę, masówki "dla każdego" u mnie nie ma. Custom i niech tak pozostanie. Nie będę się podszywał pod żadną znaną markę.
Odpowiedz
Inkscape chyba dawał radę z konwersją do formatów Corelowych...
Odpowiedz
Pinio, nie musisz piracic aby robic w wektorowej. Jest Inkscape, zasada dystrybucji taka jak Gimpa Tongue

Edit: Zakwas byl szybszy Smile

Ja jeszcze dodam ze bardzo Inkscape polecam. Nawet wole go od Corela ktorego przez jakis czas uzytkowalem
Fender Jazz Bass Special PJ '86 / Yamaha AES-620 - Zoom B3 - Fulltone BassDrive by Pinio - linia/wzmak na salce

Chroń lasy - kupuj używane gitary mrgreen

[Obrazek: 39977_2f374124b3b1.gif]

Odpowiedz
(12-14-2012, 10:52 AM)pinio napisał(a): Nie tłumaczę się ani nie przekonuję nikogo do "swoich racji". Tak to po prostu widzę. Jak wiecie jestem elastyczny i staram się spełniać Wasze oczekiwania, wszystkim na raz nie dogodzę, masówki "dla każdego" u mnie nie ma. Custom i niech tak pozostanie. Nie będę się podszywał pod żadną znaną markę.

Pinio luzik Emotka_2755 Ja wiem jak wygląda deal z Tobą i na ile jesteś elastyczny. To jak wygląda dany custom, to w dużej mierze przyzwolenie (albo nawet zalecenia) samego kontrahenta. Wink

Ja po prostu oceniam efekt finalny (a jak widzisz, podałem również inny przykład Twoich customów, jako przeciwwagę do omawianego - w kwestii estetyki).

Krótko mówiąc - widziały gały co brały Smile
Odpowiedz
Próbowałem tym przekowertować, ale ponoć coś nie tak z tym było... Może kwestia kompatybilności wersji :/

Omson, jasne, nie traktuję tego jako atak czy coś, w ogóle bardzo się cieszę na wszelki przejaw zainteresowania. Nie ma się co bezmyślnie klepać po plecach Emotka_2755
Odpowiedz
(12-14-2012, 11:15 AM)pinio napisał(a): Omson, jasne, nie traktuję tego jako atak czy coś, w ogóle bardzo się cieszę na wszelki przejaw zainteresowania. Nie ma się co bezmyślnie klepać po plecach Emotka_2755

No i o to chodzi Emotka_2755 A pomysły implementacji efektów masz naprawdę coraz fajniejsze SmileEmotka_2497
Odpowiedz
Jeżeli chodzi o konwersję, to służę pomocą. Mogę Ci to zrobić w oryginalnym (!) Corelu... Wink
A z tym nieradzącym sobie Inkscapem mnie zaciekawiłeś - aż sprawdzę...
Odpowiedz
Ooo, super. Dopytam o wersje, podam swoje i powalczymy. Dzięki z góry Big Grin

Co do pomysłów, to będzie jeszcze jedna ciekawostka, którą mi podsunął Błażej, ale to chyba bardziej dla gitarzystów.

Przymierzam się do octavera (wspominałem) i mam zamysł na preamp w kilku wersjach. Na razie to plany, dużo zależy od czasu i kilku innych czynników. Więcej nie zdradzę, bo mnie zajeździcie, a ja to mam tylko w głowie, żadnych "papierowych" planów, o fazie testowej nie wspominając.

PS. Miałem nadzieję, że dostanę na łikend puszkę z nadrukowanymi tymi gitarkami, poskładam i w poniedziałek pojedzie do Maciusa (był jak pamiętam chętny na to) lub do kilku zaufanych userów na testy... czekam. Nie wspominając, że Maciejq mi zaraz przytyknie, że nie skończyłem ratować oryginalnego Fuzz-Wah-beat Wink
Odpowiedz
spoko spoko jak znajde fundusze to kolejny drajw bedziesz robilTongue nie rozleniwiaj sieWink
Tommi napisał(a): Melanż, laski, kąpiel w kasie
to nie dla mnie, gram na basie
Brylant napisał(a): Jak człowiek dojrzeje, to wie ze poza vol mu nic więcej nie potrzeba Tongue
aktualnie: https://moontoy.bandcamp.com
dawniej: http://muhuisland.bandcamp.com
Odpowiedz
Nie mam czasu na lenistwo Tongue

PS. Jakby kto chciał bramkę szumów to mam sprawdzony temat.

Hubert, jak ta Koda na sterydach? :]
Odpowiedz
nie wiem, dzisiaj mnie nie ma w pracy, a wczoraj nic nie przyszło, nie było listonosza w ogóle Big Grin
Odpowiedz
(12-14-2012, 11:46 AM)pinio napisał(a): PS. Jakby kto chciał bramkę szumów to mam sprawdzony temat.

decimator? Smile
Odpowiedz
Nie decimator, a MXR stary dobry Noise Gate.

Chorusik już jest u Marcina Wink
Odpowiedz
[Obrazek: IMAG0115-1.jpg]

Grawer bezpośrednio na puszce. Spodziewałem się lepszych efektów... No nic. Chciałbym zrobić coś na zasadzie podróży klona ręki Bogdana. Z tym że na trochę mniejszą skalę. Zależy mi bardziej na tym żeby ograły efekt osoby obeznane w temacie i mające jakieś realne porównanie z fabrycznymi/customowymi przesterami. Chciałbym rzetelnej opinii.

Na pewno Alfik, jeśli się zgodzi, śledź też ma jakieś obeznanie, kto jeszcze chętny? Fajnie jakby dało się nagrać jakieś próbki, najchętniej w starciu z innym dobrym przesterem.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości